Başiskele´de "Dijital Dönüşüm" ile Güzel İşler Hızlandı



"Yeni Nesil Belediyecilik" anlayışıyla teknolojiye ve inovasyona büyük önem veren Başiskele Belediyesi, dijital ortama taşıdığı belediyecilik hizmetleriyle 2022 yılında dijital dönüşüme başladı.

Kocaeli’nin ilk dijitalleşen belediyesi olarak dikkatleri üzerine çeken Başiskele Belediyesi, Başkan M. Yasin Özlü öncülüğünde “Dijital Dönüşümü” başlattı. Kocaeli’nin ilk dijitalleşen belediyesi olarak dijitale taşıdığı hizmetleri düzenlediği lansman ile 2022 yılı ortasında kamuoyuna tanıtarak dikkatleri bir kez daha üzerine çekti. Sürekli değişen ve gelişen teknoloji, giderek büyüyen dijital kültür gerçeği ve hızla yükselen beklentilerin karşılanması gerekliliğiyle dijital dönüşümün belediyecilikte kaçınılmaz hale geldiği zamanda Başiskele Belediyesi, vatandaşların birçok hizmete internet üzerinden erişimini sağlayarak işlerin hızlı ve kolayca yapılmasını sağladı.

E-ÇAP SİSTEMİ

Başiskele Belediyesi, kentte belediyecilik hizmetlerini daha hızlı sunabilmek adına yenilikçi, teknolojik ve kolay erişim sağlayan e-belediyecilik uygulamalarından Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında, Elektronik Çap Sistemi (E-ÇAP) ve E-İmar uygulamasını da hayata geçirdi. Kocaeli’de bir ilk olan uygulamayla Başiskele Belediyesi, örnek ve öncü projelerine bir yenisini daha ekledi. Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından desteklenen Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında E-İmar ve E-ÇAP Sistemi, Belediye Meclis Salonu’nda TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi yönetimiyle çalıştay yapılarak müellifler ile fikir alışverişinde bulunarak uzun ve titiz çalışmanın sonucunda hayata geçirildi. Bu dijital sistem ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yürütülen Zemin Durum Belgesi, İmar Durum Belgesi, Mimari Ön İnceleme, Yapı Ruhsat belgesi ve Zemin Etüt Belgesi gibi süreçler dijital olarak yürütülebilecek. Bu sistem ile imar ve yapı işlemleri hız kazandı. Vatandaşların ve mimarların belediyeye gidip gelme ve evrak takibi ortadan kalktı.

E-İSKAN SÜREÇLERİ DİJİTALLEŞTİ

Başiskele Belediyesi’nde devam eden dijitalleşme çalışmaları kapsamında hizmete giren imar ve iskan süreçleri de dijitalleşti. Vatandaşlara daha kaliteli, hızlı, güvenli ve şeffaf hizmet sunmayı amaçlayan Başiskele Belediyesi, vatandaşların belediyeye gelmek zorunda kalmadan, istedikleri bilgi ve evraklara belediye kurumsal web sitesi üzerinden imar ve iskan süreçlerini takip etmesini sağlıyor.

BELEDİYE ARŞİVLERİ DİJİTALLEŞTİ

Başiskele Belediyesi, evrak takibinin daha kolay sürdürülebilmesi ve vatandaşların işlemlerini daha hızlıca sonuçlandırabilmesi için dijital arşivleme çalışmaları gerçekleştirildi. Belediye çalışmalarına ve vatandaşlara büyük bir kolaylık sunan çalışmayla İmar ve Şehircilik Müdürlüğü arşivleri dijital ortama aktarıldı.

Kasım 2020’de başlatılan e-Arşiv uygulamasıyla yaklaşık 10.000 evrak dijital ortama aktarıldı. Bu çalışmayla da vatandaşların talep ettiği belge veya evrak daha kolay ve süratli bir şekilde zaman kaybı olmadan dijital ortamda ilgili kişiye teslim edilebiliyor. Sunulan hizmet ile ayrıca Başiskele Belediyesi’nin iş yükü azalırken iş verimliliği de artıyor.

E-EKSPERTİZ İLE ZAMANDAN VE KAĞITTAN TASARRUF

Teknolojiye ve inovasyona büyük önem vererek Dijital Dönüşüm Hareketi ile vatandaşlara büyük kolaylıklar sunan ve belediyecilik hizmetlerini daha da hızlandıran Başiskele Belediyesi, bu kapsamda e-Ekspertiz uygulamasını bu yılın başında hizmete aldı. e-Ekspertiz uygulaması ile eksperlerin erişmek istedikleri İmar Durumu, Mimari Proje, Yapı Ruhsatı Ek, İskan, Statik Proje, Kat İrtifakı Projesi, İskan Ek ve Yapı Aplikasyon Projesi gibi bilgi ve evraklara belediyeye gelmeden internet ortamından dijital olarak kolaylıkla ulaşabiliyor. Talep edilen bilgi ve belgelere erişimin hızlandırılmasının yanı sıra belediyecilik hizmetlerinin daha düzenli ve şeffaf olarak sunulması, zaman tasarrufunun sağlanması ve kağıt israfının önüne geçilmesi sağlandı.

E-KÜTÜPHANE İLE KİTAPLARA ERİŞİM KOLAYLIĞI

Başkan M. Yasin Özlü’nün öncülüğünde kentin büyük bir eksikliğini gideren ilçenin ilk halk kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Kitaphane’de de dijitalleşme unutulmadı. Başiskeleliler’in nezih ve güzel bir ortamda keyifli ve verimli vakit geçirebileceği kütüphanede kitapseverler, 25 binden fazla kitaba, çeşitli dergilere ve e-kitap arşivlerine ulaşabiliyor. Yeni nesil teknolojik sistemle donatılan Kitaphane’de vatandaşlar, aranılan kitabı hızlı bir şekilde bulabilirken kutuphane.basiskele.bel.tr linkinden e-Kitap ve e-Tez arşivlerini de okuyabiliyor.

HIZLI ÇÖZÜM, YOĞUN MEMNUNİYET

Başiskele Belediye Başkanı M. Yasin Özlü’nün göreve başladıktan kısa bir sonra hayata geçirilen ve yeni nesil halkla ilişkiler anlayışıyla hizmet veren Hızlı İşler Merkezi 4 yıllık süreçte en etkin, en verimli ve adı gibi hızlı çalışarak insan odaklı hızlı çözümler üretti. Belediyenin imar, emlak istimlak, fen işleri, sosyal yardımlar gibi birimlerde işleri olan vatandaşlar, ilgili müdürlüklere gidip muhatap aramak zorunda kalmadan belediye girişinde kurulan Hızlı İşler Merkezi’nde işlerini kendilerini yormadan kolaylıkla ve süratle halledebiliyorlar. Vatandaşların yoğun olarak talep, istek, öneri ve şikayetlerinin alındığı birimde müdürlüklerden bir uzman belediye personeli burada hazır bulunarak vatandaşlarla yüz yüze görüşüyor. Vatandaşların talep, istek ve şikayetlerini birinci ağızdan dinleyen uzman ekipler, sorunları hızlı bir şekilde çözüme kavuşturuyor. Vatandaşlar da çözüm odaklı hızlı hizmetten dolayı memnun bir şekilde belediyeden ayrılıyor.

YENİ NESİL ÇÖZÜM MERKEZİ İLE HIZLI İLETİŞİM HIZLI ÇÖZÜM

Başiskele Belediyesi, vatandaş ile kurum arasındaki tüm iletişimi, tek bir ekranda otomatik olarak toplayan yönetim sistemini devreye alarak belediye ile vatandaş arasındaki iletişimi daha da güçlendirecek. Başiskele Belediyesi, vatandaşın talep, öneri ve şikayetlerini daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde çözüme kavuşturulması için yeni nesil çözüm merkezi uygulamasına geçti.

BAŞİSKELE’NİN DİJİTAL İKİZİ VAR

Başiskele’nin tüm ada parsel, bina bilgileri, ruhsat, iskan, yerleşim, beyan, ulusal adres kayıt sistemi, altyapı, 360 görüntüler gibi bir çok veriyi tüm bu bilgileri tek bir çatı altında toplayıp, güçlü bir veri seti oluşturuldu. Sosyal belediyeciliğin gerekliliği olan sosyal ve kültürel faaliyetler sonucunda oluşan verileri bu dijital veri mimarisinin içine dahil edildi. Bilgi teknolojilerinin faydalarını kullanarak, oluşturulan dijital ikiz ile veriye dayalı karar verme sistemlerinden destek alınmaya ve iş zekası çözümleri üretilmeye başlandı. Bu sayede belediyenin stratejik plan ve hedeflerini oluştururken veriye dayalı yeni plan ve programlar daha kolay yapılıyor. Dijital dünyada şehrin bütününe hakim olunarak bütünsel ihtiyaçlara göre hareket ediliyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM MASKOTU BADİ

Başiskele Belediyesi Dijital Dönüşüm Projesi’nin tanıtım toplantısında Başkan M. Yasin Özlü, Başiskele Dijital Dönüşüm Maskotu BADİ’yi kamuoyu ile tanıştırdı. Başiskeleli vatandaşlar, BADİ’yi gördüğü yerde belediyecilik hizmetlerinden dijital olarak daha kolay ve hızlı faydalanabilecek.




FOTOĞRAFLAR

M. Yasin ÖZLÜ' nün Kişisel Web Sitesidir.